Prof. Dr. Osman Bektaş: Marmara Bölgesi’nde Büyük Depremin Gecikmesi Endişe Verici
Prof. Dr. Osman Bektaş, Marmara Bölgesi’nde henüz büyük bir depremin yaşanmamış olmasının, fay hatlarının hala rahatlama döneminden çıkmadığını gösterdiğini belirtti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgeleri sürekli gündemdeyken, Marmara depremi konusunda da uzmanlar görüş bildirmeye devam ediyor. Emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden, “Neden Büyük İstanbul depremi gecikti?” sorusunu sordu.
Bektaş, 1999 İzmit depreminden sonra İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir depremin 30 yıl içinde olabileceği öngörüsünün neden gerçekleşmediğini sorguladı. Ayrıca, Marmara Bölgesi’nin tarihsel döngüsünde ve 1906 San Francisco depreminin ardından 75 yıl sakin bir döneme girdiğini belirterek, şu anda benzer bir durumu yaşadığını vurguladı.
Prof. Dr. Bektaş, 1999 İzmit ve Düzce depremlerinin ardından fay hatlarındaki stresin arttığını, ancak buna rağmen son 25 yılda Marmara’da 5,9 büyüklüğünde büyük bir deprem olmadığını dile getirdi. Bu durumun, fay hatlarının hala rahatlama sürecini tamamlamadığını güçlü bir şekilde kanıtladığını ifade etti.
Televizyonlarda ‘Gassal’ Gördük de Ne Oldu? Ölünce Bizi Yıkaması Için En Az 3 Çocuk Mu Yapmalı? | Ekran Aşkına |
More Stories
Trump, İran politikasını yeniden hayata geçirecek!
Ekrem İmamoğlu’ndan Mansur Yavaş’lı paylaşım: En güzeli, en doğruyu hep birlikte buluruz
Manisa’da Güneş Enerji Santrali dönemi başlıyor