Tarihi Giresun bıçaklarını dünyaya tanıtıyor
Tarihi Giresun bıçaklarının Dünya’ya Tanıtımı
GİRESUN – Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan Mahir Henden, Karadeniz kültürünü yansıtan ve unutulmaya yüz tutmuş tarihi bıçakları yeniden hayata geçiriyor. Henden, bu sanatla bölgesel kültürü canlandırırken aynı zamanda üretimlerini yurtdışına ihraç ederek uluslararası alanda tanıtıyor.
Mahir Henden, mesleğe Anıtkabir Müzesi’nde Atatürk’e Giresun’dan armağan edilen bıçağı gördükten sonra ilgi duymaya başladığını belirtiyor. Henden, “Üniversite yıllarımda, 2008 yılında Anıtkabir ziyaretinde Mustafa Kemal Atatürk’e sunulan altın kaplama bir kılıç ve üzerindeki “Topal Osman ve Giresun uşaklarının atasına armağanıdır” yazısı beni derinden etkiledi. Memlekete döndüğümde bu sanatın unutulmaya yüz tuttuğunu gördüm. Kimse bu sanatı yapmıyordu. Ben de bu boşluğu doldururum dedim ve böylece bu sanata adım attım” şeklinde konuştu.
15 metrekarelik bir ahırda işe başlayan Henden, yaptığı bıçakları satışa çıkararak işini geliştirmeyi ve yeni ekipmanlar satın almayı başardı. Usta İdris Topatan ile tanışması, Giresun’a ait tarihi yılan dili bıçağının işçiliği hakkında bilgi edinmesini sağladı. Henden, yıllar içinde ürettiği bıçağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve pek çok bakanlığa hediye etti.
Devletin sağladığı desteklerle atölyesini genişleten Henden, yurt içi ve yurt dışında bıçak satışı yapma fırsatı buldu. Kendisine hiçbir hibe desteği istemediğini belirten Henden, devletin sağladığı makine ve yer desteği sayesinde işlerini geliştirdiğini aktarıyor. Henden, Bulancak’ta bir kurs merkezi açarak yeni çıraklar yetiştirme ve mesleği geleceğe taşıma hedefinde.
Bulancak’ta açacağı kursla bölge halkına iş imkanı sağlamayı planlayan Henden, yaptığı ürünleri yurtdışına ihraç ederek Karadeniz kültürünü dünya çapında tanıtmayı amaçlıyor. Giresun’un tarihi kültürel değerlerini yaşatmayı ve gençlere iş fırsatları sunmayı hedefleyen Henden, uluslararası alanda ülkesini ve kültürünü temsil etmekten gurur duyacak.